donderdag 20 oktober 2016

Opdracht beeldende vorming: wachtende mensen

Refelectieformulier beeldend onderwijs

Opdracht omschrijving: monument der wachtende-boetseren
Naam student: Sharon Schoonderbeek


Betekenis
Ik heb deze foto gekozen omdat dit me een beetje aan mijzelf doet denken. Zittend in park te wachten op de kinderen die ik heb meegenomen om daar te spelen. Kijkend naar andere kinderen en mensen.

Vorm
Ik wilde zo duidelijk mogelijk laten zien dat deze vrouw zit en een wachtende houding heeft. Dit heb ik geprobeerd vorm te geven door deze vrouw een beetje in elkaar te laten zitten. De benen over elkaar heen en de rug een beetje gebogen.

Materie
De materialen die ik heb gebruikt zijn:

- houtskool en papier ( voor de schets)
- klei
- water
- prikkers, boetseerspatels en mirettes

Ik vond het erg leuk om met klei te werken. Grappig dat je bepaalde vormen voor elkaar kunt krijgen met de gereedschappen die ik heb gebruikt. Ik vond het wel moeilijk om de vormen goed en echt te doen lijken.

Beschouwing
We moesten een paar foto’s meenemen van wachtende mensen. Je hebt mensen die staan te wachten en zitten te wachten. De foto die ik heb gekozen is een wachtend persoon. Dit kan je goed zien door de manier waarop ze zit. Een beetje in elkaar gezakt met de benen en armen over elkaar heen. We hebben gewerkt met klei. Door een gebogen rug te maken, de armen en benen over elkaar heen te doen wilde ik duidelijk maken dat deze vrouw aan het wachten is.

Werkwijze
Vroeger op de basisschool heb ik volgens mij voor het laatst met klei gewerkt. Erg lang geleden dus. Ik vond het moeilijk om de klei een goede vorm te geven. Ik merkte dat je door het gebruik van een beetje water mooie en gladde klei krijgt. De klei wordt wat bewegelijker waardoor je mooie vormen kan geven.

Onderzoek


Voor het schetsen heb ik gebruikt gemaak van houtskool. Dit vond ik best wel lastig. Ik heb zo grof mogelijk geprobeerd om een voor- en 2 zij- aanzichten te maken.

Dit bolletje klei was eerst een plak. Dit heb ik gekneed en gekneed tot een bolletje waar alle lucht uit is. Hiermee ga ik verder boetseren.

Hier een foto van het voor- en zij-aanzicht. Ik heb het hoofd en het bovenlichaam geboetseerd. ik heb een mirette gebruikt om overtollig klei te verwijderen zodat de armen en de nek goed zichtbaar zijn. Ook heb ik een boetseerspatel gebruikt om extra vorm te geven.

Ik heb nu het gezicht vorm gegeven. ook heb ik de benen over elkaar heen laten gaan. Ik heb hier extra water gebruikt zodat het wat flexibeler werd. voor het gezicht heb ik gebruik gemaakt van een sateprikker en verder vorm gegeven met mijn vingers.


Hier ben ik er achter gekomen dat het makkelijker was om de armen over elkaar heen te doen. Eerst hing haar linkerarm langs haar lichaam. het bleek makkelijker om de armen over elkaar heen te doen. ook heb ik hier het staartje met het haar gemaakt. Hierbij heb ik een sateprikker gebruikt. Verder heb ik de houding wat in elkaar gedrukt waardoor het meer lijkt alsof deze mevrouw wacht.

Dit is mijn eindresultaat. Als laatse heb ik de klei glad gemaakt met water en mijn vingers. Ik heb met de mirette het overtollige klei verwijderd.


wat vind je geslaagd? Leg uit.
Ik vind dat het haar erg mooi is geworden. Dit kan ook gigantisch mislukken waardoor het vaak over moet. Het is mij in 1 keer gelukt om de staart en het haar zo te krijgen. 

Wat kon beter? Waarom?
ik had misschien nog beter de benen duidelijk kunnen maken. Ik heb me nu geconcentreerd op 1 aanzicht waardoor het andere aanzicht wat minder duidelijk is geworden.

Als laatste nog een selfie met mijn creatie. Ook dit vond ik een erg leuke opdracht!



Wachtende mensen

Voor het vak beeldende vorming moesten we een aantal foto's meenemen van wachtende mensen. Van een van de foto's moesten we een schets maken en een beeldje van klei.

Zie hieronder welke foto's ik heb gekozen:



 Op deze foto zie je een hoop mensen die aan het wachten zijn voor een gebouw. Je kunt niet zien waar ze op aan het wachten zijn. Ik weet dat dit een foto uit Sri Lanka is dus ik zou wel wat kunnen bedenken. Bijvoorbeeld hulp voor bijvoorbeeld eten of zorg.

Hier zie je allemaal mensen die wachten op de trein.

Hier zie je een vrouw die in een park op een bankje zit te wachten op haar kinderen.
Deze foto heb ik gekozen om mijn beeldje van te maken.

Monsters

Voor het vak beeldende vorming gaan wij een ansichtkaart maken over het monster van Lochness. Hiervoor gaan wij op zoen naar 5 foto's/plaatjes van monsters om inspiratie op te doen.

Kijk mee naar de foto's die ik heb gekozen:

 Deze foto heb ik gekozen vanwege de zwarte achtergrond. hierdoor komt de vis zo eng naar voren. kijk eens naar die tanden en ogen!

 Dit is voor mij een typisch monster. meerdere koppen en zwart. Grote tanden en allemaal scherpe dingen op het lijf.

  Ik vind dit plaatje eng vanwege het bootje wat boven het water is. De personen erin hebben geen idee wat er onder hen gebeurd. De bek en het lijf van dit monster vind ik er mooi getekend en maakt het ook behoorlijk eng.

De bek van dit monster vind ik er heel eng uit zien. Het lijkt alsof die bijna geen tanden heeft en toch ziet het er vlijmscherp uit allemaal. de kleuren op de achtergrond en van dit monster maken het allemaal nog enger.

Uiteindelijk heb ik voor deze vis gekozen. Het feit dat dit een bestaand wezen is vind ik best eng. die bek en de vorm vind ik er vrij eng uitzien. dat de achtergrond zwart is maakt dat het er nog enger uitziet.
Ik wilde een echt vis gebruiken in plaats van een getekend monster.

Opdracht beeldende vorming: Herfst

Reflectieformulier beeldend onderwijs

Opdracht omschrijving: Stadspark in herfstsferen
Naam student: Sharon Schoonderbeek



Betekenis (4)
Ik heb deze foto gekozen omdat dit voor mij echt de herfst weergeeft. Ik vind het heerlijk om in het bos te wandelen en vooral tijdens de herfst omdat je dan al die mooie kleuren hebt. Lekker met je jas aan genieten van de rust. Alle blaadjes op de grond, het pad vanaf de brug naar het einde wat je op deze foto zo mooi ziet. Dat vind ik erg mooi. Dat doet mij echt aan de herfst denken.

Vorm
Ik wilde heel graag de brug naar voren laten komen en daarmee diepte creëren. Dat heb ik gedaan door duidelijke kleuren te gebruiken met verschillende tinten. De brug heb ik vrij donker gemaakt  met een duidelijk einde. De ruimte heb ik verder opgevuld met verschillende kleuren. Het pad heb ik door lijnen geprobeerd vorm te geven.

Materie
De materialen die ik heb gebruikt zijn:

- grijs potlood
- gum
- wit papier
- plakkaatverf, primaire kleuren waarmee gemengd werd
- bakje met water
- kwasten ( geen penselen)

Ik vond het fijne materialen om mee te werken. Het potlood was fijn om mee te schetsen. Het was erg licht waardoor ik een foutje nog wel weg kon gummen. De verf kon je goed mengen tot de juiste kleur. Van de kwasten had je verschillende grootte waardoor je ook goede vormen kon weergeven.

Beschouwing
We moesten 5 foto’s zoeken van herfstsferen in een park of bos. Ik ben op internet gaan kijken en kwam veel mooie foto’s tegen. Uiteindelijk heb ik er een paar uitgekozen die voor mij bepaalde mooie herinneringen naar boven haalden bij de herfst. We hebben gewerkt met verf. Daarmee kon ik heel duidelijk de brug naar voren laten komen en de diepte door het pad laten zien.

Werkwijze
Het is erg lang geleden dat ik met verf en kwasten heb gewerkt. Ik vond het erg lastig om duidelijk de blaadjes en de diepte in het pad te creëren. Ik heb geleerd dat je door te mengen erg veel kan bereiken.


Onderzoek

Voor het schetsen heb ik gebruik gemaakt van een potlood. Ik vond het fijn om hiermee te werken omdat ik toch nog dingen kon veranderen. Houtskool vond ik nog iets te spannend.



Ik ben begonnen met de brug. ik vond het moeilijk om de juiste kleuren te kiezen.

Hier ben ik de takken en de bomen gaan verven. dit leek me het makkelijkste om daarna de de blaadjes en het pad te maken.

Toen waren de blaadjes en het pad aan de beurt. Op deze foto had ik zoiets van, waar ben ik mee bezig? Ik had niet echt het idee dat dit ergens heen ging. Door af en toe even je kwast neer te leggen ga je er toch wat beter naar kijken. Daardoor had ik ineens een beter idee van hoe het moest gaan worden.
Dit is het eindresultaat! Ik ben wel trots dat ik dit heb gemaakt. Ik had niet gedacht dat ik hier het geduld voor zou hebben. 

Wat vind je geslaagd? leg uit.
Ik vind de brug erg mooi geworden. Met de brug vind ik dat er heel duidelijk diepte is te zien in dit schilderij.

Wat kon beter? waarom?
De blaadjes hadden van mij wel wat beter gemogen. Ik vind het nu vooral allerlei verschillende kleuren bij elkaar met wat takken en stronken. Misschien had ik wat meer blaadjes kunnen creëren.


Als laatste nog een selfie samen mijn geschilderde tekening! Zoals te zien vond ik het erg leuk om te doen!