zondag 6 november 2016

Beeldende vorming lesvoorbereiding

Voor het vak beeldende vorming moesten we een lesvoorbereiding maken. Ik heb gekozen om de herfstparken te gaan schilderen.


Beginsituatie:
De leerlingen uit mijn klas zitten in groep 5. De leerlingen weten al een heleboel van de herfst en dus wil ik samen een hersftpark schilderen. De leerlingen zijn al bekend met het verven van de standaard kleuren. De leerlingen weten ook wat primaire kleuren zijn. Ik wil de leerlingen leren kleuren mengen met de primaire kleuren. De leerlingen kunnen al mengen maar ik wil ze bewust kleuren laten mengen.

Lesdoel:
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen laten zien dat ze minimaal 3 kleuren hebben gemengd in hun schilderij.

Klassenmanagement:
De materialen die nodig zijn:
- digibord
- plakkaatverf
- kwasten
- dik A4 papier
- potloden, gum voor de schets
- bordje om op te mengen
- kranten om de tafels af te dekken
- verfschort
- bakjes met water

Per groepje heb ik een setje met alle spullen die nodig zijn. Per groepje wijs ik 1 iemand aan die hun setje komt halen. De leerlingen hebben zelf een potlood en gum die ze gebruiken. Verfschorten worden uitgedeeld door 2 leerlingen die ik aanwijs.

Vakinhoud/leerlijn
Ik werk aan kerndoel 55. de leerlingen leren reflecteren op hun eigen werk en dat van anderen. Ze geven hun mening over hun eigen product en dat van anderen en over het werkproces.
Ook werk ik aan kerndoel 54. de leerlingen werken met kleuren en met de kleurfamilies.
De leerlingen laten zien hoe ze mengen en vervolgens laten ze zien hoe ze dat verwerken in hun schilderij.


Oriëntatie:
Ik heb de leerlingen een paar dagen geleden gevraagd om vandaag een herfstblad mee te nemen. Verder moesten ze eens goed om zich heen kijken en onthouden wat ze allemaal hebben gezien.
Ik vraag de leerlingen wat ze allemaal hebben gezien. Ik vraag de leerlingen eens naar elkaars bladeren te kijken. Hoeveel verschillende kleuren en soorten er zijn.
Ik vraag wie er weet met welke kleuren je eigenlijk het beste kan mengen. De drie primaire kleuren schrijf ik op het bord. Ook vraag ik welke kleuren je daar allemaal mee kunt maken. Verder leg ik nog uit hoe je kleuren donkerder en lichter kunt maken.

Uitleg/instructie:
Ik heb een aantal foto's van parken en die laat ik zien op het digibord. De leerlingen mogen zelf kiezen welke van deze parken ze willen naschilderen.

Als eerste moeten ze met potlood een schets maken op papier. Hierin moeten ze al proberen om de diepte te tekenen.

Daarna mogen de leerlingen met de verf aan de slag. Als het goed is weten ze nu hoe ze moeten mengen. Weten ze dat niet, dan loop ik rond om extra uitleg te geven. Het herfsblad mag op tafel blijven liggen als ze dat willen.

Als de leerlingen klaar zijn heb ik een werkblad liggen met daarop allerlei niet-primaire kleuren. de leerlingen hebben al verschillende kleuren verf op tafel liggen. Het is de bedoeling dat de leerlingen de kleuren gaan mengen die zijn aangegeven op het blad.

Wat doen de leerlingen:
De leerlingen zijn thuis al buiten geweest en hebben al een indruk gekregen van de herfst. Ze hebben een herfstblad meegenomen naar school. Tijdens het bespreken van de opdracht zijn de kinderen al aan het nadenken over allerlei kleuren die bij de herfst horen.
De leerlingen zijn eerst schetsen aan het maken van de parken. Vervolgens gaan ze aan de slag met de verf en kwasten.

Afsluiting:
Ik hang alle schilderijen op het prikbord in de klas. Met de hele klas evalueren we deze schilderopdracht. Ik wil graag weten waarom iemand juist voor dit park heeft gekozen. Ook vraag ik wat ze makkelijk of moeilijk vonden aan het mengen. Hoe komt het dat het zo'n duidelijke herfsttekening is geworden? Wat valt er op?

Als laatste vertel ik wat ik goed vond gaan en wat er allemaal is bereikt.

Lesovergang:
Alle leerlingen ruimen de spullen op. Van elke groep wijs ik iemand aan die de spullen weer terug legt. Iedereen maakt zijn eigen spullen en tafel schoon. Als je klaar bent kun je gaan zitten. Wanneer iedereen zit kan de volgende les beginnen.

Beeldende vorming monsters

Voor het vak beeldende vorming moesten we een anzichtkaart maken met monsters. We moesten op internet een aantal watermonster zoeken. Ik ben gaan zoeken en uiteindelijk heb ik voor onderstaand monster gekozen. Ik heb dit monster gekozen omdat dit een bestaand dier is. Ik  vind het angstaanjagend dat een dier er van zichzelf zo gevaarlijk uit kan zien. Dit vond ik leuker dan een fantasie-monster te gebruiken.

 Als eerste ging ik een schets maken van het monster. Dit heb ik gedaan met potlood. Het was best lastig om het monster zo groot te maken dat hij het hele papier zou vullen.

 Daarna ging ik het monster tekenen met oost indische inkt. Ik heb er voor gekozen om ook de tanden met deze inkt te doen zodat deze heel duidelijk naar voren komen straks.

 Vervolgens ging ik de binnenkant van het monster doen. Aangezien het een vis is leek het me wel heel gaaf als hij schubben zou hebben. Ik heb grote en kleine schubben getekend voor het effect.

Hier ging ik over op ecoline. Ik heb oranje ecoline verdund met water en vervolgens gemengd met een beetje zwart en rood. De kleur werd nu wat donkerder dan dat hij was. Het was best lastig om dit zonder te knoeien doen. 1 keer uitschieten betekent dat je er maar mee moet zien te leven. Het is lastig weg te krijgen. Zoals je kan zien is dat bij de tong een beetje gebeurd. Kijk naar het volgende plaatje hoe ik dit heb weg gewerkt

 Hier dan het eindresultaat! Ik zelf vind hem persoonlijk wel gaaf geworden. Vooral met de zwarte achtergrond. Ik vind het gaaf hoe de ecoline is opgedroogd. de tong had een vlek gekregen maar eigenlijk kwam dat wel goed uit. Ik vind hem er nu zo gaaf uitkomen met die vlekken.

Als laatste nog een selfie! Ik vond dit een erg leuke opdracht en ik moet zeggen dat ik hem aardig mooi vind geworden!

Luisteropdracht

Voor muziek moeten we een luisteropdracht maken. Het is de bedoeling dat je een complete les in elkaar zet en dat je de kinderen bewust laat luisteren naar muziek.

Inleiding

Ik vertel dat we vandaag iets gaan doen met luisteren naar muziek. Ik vertel dat er door de jaren heen een hoop is veranderd in de muziek. De volgende jaartallen schrijf ik onder elkaar op het bord: 1950-1960, 1960-1970, 1980-1990, 2000-nu.  Ik vraag de kinderen welke muzieksoorten ze allemaal kennen bij deze jaartallen. uiteindelijk komen we op de volgende soorten die ik in dezelfde volgorde achter de jaartallen schrijf Rock en Roll en blues, reggae en beat muziek, rap/hiphop disco, dance/pop2000. Bij elk jaartal laat ik ook een fragmentje horen zodat de kinderen weten hoe de muziek klinkt. luister hier de fragmenten.



Kern 

Ik deel de kinderen een blad uit waar de jaartallen van muziek op staan. rechts staat een rijtje met bijbehorende artiesten. Dit ziet er zo uit:

1. jaren 50/60                             fragment 1
2. jaren 60/70                             fragment 2
3. jaren 80/90                             fragment 3
4. jaren 2000/nu                         fragment 4
                                                   fragment 5
                                                   fragment 6
                                                   fragment 7
                                                   fragment 8
                                                   fragment 9
                                                   fragment 10

vervolgens laat ik een 10 tal fragmenten horen en de kinderen moeten de fragmenten plaatsen bij de bijbehorende jaartallen. Aansluitend vraag ik ook of ze weten welke soort muziek het dan is. Deze doen we gezamenlijk


Dit zijn de fragmenten:


Afsluiting

Als afsluiting wil ik met de kinderen een poster maken over alle muziek soorten. Elke groep krijgt een van de jaartallen toegewezen. 2 groepjes zullen hetzelfde jaartal hebben maar dit maakt niet uit. De kinderen gaan op zoek naar nog meer artiesten en informatie over muziek uit die tijd. De kinderen krijgen hier de volgende keer nog tijd voor om het af te maken en daarna zullen ze per groepje de poster presenteren.

Muziek lied aanleren

Inleiding

Op mijn tafel liggen allerlei groenten en fruit. Bananen, tomaten, radijsjes, komkommer, paprika etc. Ik ga het met de kinderen hebben over de groentewinkel. Ik vraag de kinderen of ze wel eens in de groentewinkel komen. En ik vraag wat je zoal in groentewinkel kunt  kopen.

Kern

Hier ga ik vertellen dat we een nieuw lied gaan leren. 'Keesje, de Jordaan'. Eerst ga ik zelf het lied voor zingen. Op het digibord heb ik de tekst van het lied staan. Op youtube heb ik muziek die ik erbij kan gebruiken.




Als ik klaar ben vertel ik dat het liedje wel erg lang is om in 1 keer te leren. Ik vraag de kinderen of ze een stukje horen dat vaker wordt gezongen. dit zal het stuk zijn met de bananen en radijsjes. Deze tekst geef ik een kleur op het digibord. Ik ga het liedje nog een keer voor zingen. Daarna vertel ik dat we een stukje samen gaan doen. De kinderen mogen gaan staan achter hun stoel. Ik zeg dat ik het eerste stuk alleen zing en dat zodra ik begin bij 'Ja ik heb geen bananen' ze allemaal mogen mee zingen. Dit doe ik eerst zonder de muziek. Wanneer dit goed gaat kunnen we het met de muziek erbij proberen. Als dit goed gaat kunnen we proberen om het eerste couplet samen te zingen. Ook deze tekst krijgt dan een kleur. Als dit ook goed gaat kunnen we het tweede couplet er achteraan zingen.

Afsluiting

Als afsluiting vind ik het heel leuk om even iets heel anders te doen. Ik wil als afsluiting een mooie fantasietekening maken over de groentewinkel. Hierbij gebruiken we wasco. De kinderen mogen hun fantasie er op los laten gaan.



Muziek: Grafische partituur



Voor muziek moeten we een grafische partituur maken. Ik heb gekozen voor de maand december. Er zijn allerlei leuke dingen die je kunt doen in deze maand Dit heb ik geprobeerd duidelijk te maken in mijn huis.





1. sneeuw: met de triangel zachtjes tikken
2. bibberen: met de stem brrrrrr
3. trap omhoog: voetstappen zacht naar hard stappen
4. opwarmen: handen wrijven
5. badderen na opwarmen: splash splash splash
6. kerstboom met ballen: schellenband schudden
7. warme chocomel drinken: kopje roeren
8. muisje trippelen: vingers op tafel trippelen
9. wekker oud en nieuw: tik-tak, steeds sneller
10. vuurwerk: met de stem vuurwerk geluid na doen

donderdag 20 oktober 2016

Opdracht beeldende vorming: wachtende mensen

Refelectieformulier beeldend onderwijs

Opdracht omschrijving: monument der wachtende-boetseren
Naam student: Sharon Schoonderbeek


Betekenis
Ik heb deze foto gekozen omdat dit me een beetje aan mijzelf doet denken. Zittend in park te wachten op de kinderen die ik heb meegenomen om daar te spelen. Kijkend naar andere kinderen en mensen.

Vorm
Ik wilde zo duidelijk mogelijk laten zien dat deze vrouw zit en een wachtende houding heeft. Dit heb ik geprobeerd vorm te geven door deze vrouw een beetje in elkaar te laten zitten. De benen over elkaar heen en de rug een beetje gebogen.

Materie
De materialen die ik heb gebruikt zijn:

- houtskool en papier ( voor de schets)
- klei
- water
- prikkers, boetseerspatels en mirettes

Ik vond het erg leuk om met klei te werken. Grappig dat je bepaalde vormen voor elkaar kunt krijgen met de gereedschappen die ik heb gebruikt. Ik vond het wel moeilijk om de vormen goed en echt te doen lijken.

Beschouwing
We moesten een paar foto’s meenemen van wachtende mensen. Je hebt mensen die staan te wachten en zitten te wachten. De foto die ik heb gekozen is een wachtend persoon. Dit kan je goed zien door de manier waarop ze zit. Een beetje in elkaar gezakt met de benen en armen over elkaar heen. We hebben gewerkt met klei. Door een gebogen rug te maken, de armen en benen over elkaar heen te doen wilde ik duidelijk maken dat deze vrouw aan het wachten is.

Werkwijze
Vroeger op de basisschool heb ik volgens mij voor het laatst met klei gewerkt. Erg lang geleden dus. Ik vond het moeilijk om de klei een goede vorm te geven. Ik merkte dat je door het gebruik van een beetje water mooie en gladde klei krijgt. De klei wordt wat bewegelijker waardoor je mooie vormen kan geven.

Onderzoek


Voor het schetsen heb ik gebruikt gemaak van houtskool. Dit vond ik best wel lastig. Ik heb zo grof mogelijk geprobeerd om een voor- en 2 zij- aanzichten te maken.

Dit bolletje klei was eerst een plak. Dit heb ik gekneed en gekneed tot een bolletje waar alle lucht uit is. Hiermee ga ik verder boetseren.

Hier een foto van het voor- en zij-aanzicht. Ik heb het hoofd en het bovenlichaam geboetseerd. ik heb een mirette gebruikt om overtollig klei te verwijderen zodat de armen en de nek goed zichtbaar zijn. Ook heb ik een boetseerspatel gebruikt om extra vorm te geven.

Ik heb nu het gezicht vorm gegeven. ook heb ik de benen over elkaar heen laten gaan. Ik heb hier extra water gebruikt zodat het wat flexibeler werd. voor het gezicht heb ik gebruik gemaakt van een sateprikker en verder vorm gegeven met mijn vingers.


Hier ben ik er achter gekomen dat het makkelijker was om de armen over elkaar heen te doen. Eerst hing haar linkerarm langs haar lichaam. het bleek makkelijker om de armen over elkaar heen te doen. ook heb ik hier het staartje met het haar gemaakt. Hierbij heb ik een sateprikker gebruikt. Verder heb ik de houding wat in elkaar gedrukt waardoor het meer lijkt alsof deze mevrouw wacht.

Dit is mijn eindresultaat. Als laatse heb ik de klei glad gemaakt met water en mijn vingers. Ik heb met de mirette het overtollige klei verwijderd.


wat vind je geslaagd? Leg uit.
Ik vind dat het haar erg mooi is geworden. Dit kan ook gigantisch mislukken waardoor het vaak over moet. Het is mij in 1 keer gelukt om de staart en het haar zo te krijgen. 

Wat kon beter? Waarom?
ik had misschien nog beter de benen duidelijk kunnen maken. Ik heb me nu geconcentreerd op 1 aanzicht waardoor het andere aanzicht wat minder duidelijk is geworden.

Als laatste nog een selfie met mijn creatie. Ook dit vond ik een erg leuke opdracht!



Wachtende mensen

Voor het vak beeldende vorming moesten we een aantal foto's meenemen van wachtende mensen. Van een van de foto's moesten we een schets maken en een beeldje van klei.

Zie hieronder welke foto's ik heb gekozen:



 Op deze foto zie je een hoop mensen die aan het wachten zijn voor een gebouw. Je kunt niet zien waar ze op aan het wachten zijn. Ik weet dat dit een foto uit Sri Lanka is dus ik zou wel wat kunnen bedenken. Bijvoorbeeld hulp voor bijvoorbeeld eten of zorg.

Hier zie je allemaal mensen die wachten op de trein.

Hier zie je een vrouw die in een park op een bankje zit te wachten op haar kinderen.
Deze foto heb ik gekozen om mijn beeldje van te maken.

Monsters

Voor het vak beeldende vorming gaan wij een ansichtkaart maken over het monster van Lochness. Hiervoor gaan wij op zoen naar 5 foto's/plaatjes van monsters om inspiratie op te doen.

Kijk mee naar de foto's die ik heb gekozen:

 Deze foto heb ik gekozen vanwege de zwarte achtergrond. hierdoor komt de vis zo eng naar voren. kijk eens naar die tanden en ogen!

 Dit is voor mij een typisch monster. meerdere koppen en zwart. Grote tanden en allemaal scherpe dingen op het lijf.

  Ik vind dit plaatje eng vanwege het bootje wat boven het water is. De personen erin hebben geen idee wat er onder hen gebeurd. De bek en het lijf van dit monster vind ik er mooi getekend en maakt het ook behoorlijk eng.

De bek van dit monster vind ik er heel eng uit zien. Het lijkt alsof die bijna geen tanden heeft en toch ziet het er vlijmscherp uit allemaal. de kleuren op de achtergrond en van dit monster maken het allemaal nog enger.

Uiteindelijk heb ik voor deze vis gekozen. Het feit dat dit een bestaand wezen is vind ik best eng. die bek en de vorm vind ik er vrij eng uitzien. dat de achtergrond zwart is maakt dat het er nog enger uitziet.
Ik wilde een echt vis gebruiken in plaats van een getekend monster.

Opdracht beeldende vorming: Herfst

Reflectieformulier beeldend onderwijs

Opdracht omschrijving: Stadspark in herfstsferen
Naam student: Sharon Schoonderbeek



Betekenis (4)
Ik heb deze foto gekozen omdat dit voor mij echt de herfst weergeeft. Ik vind het heerlijk om in het bos te wandelen en vooral tijdens de herfst omdat je dan al die mooie kleuren hebt. Lekker met je jas aan genieten van de rust. Alle blaadjes op de grond, het pad vanaf de brug naar het einde wat je op deze foto zo mooi ziet. Dat vind ik erg mooi. Dat doet mij echt aan de herfst denken.

Vorm
Ik wilde heel graag de brug naar voren laten komen en daarmee diepte creëren. Dat heb ik gedaan door duidelijke kleuren te gebruiken met verschillende tinten. De brug heb ik vrij donker gemaakt  met een duidelijk einde. De ruimte heb ik verder opgevuld met verschillende kleuren. Het pad heb ik door lijnen geprobeerd vorm te geven.

Materie
De materialen die ik heb gebruikt zijn:

- grijs potlood
- gum
- wit papier
- plakkaatverf, primaire kleuren waarmee gemengd werd
- bakje met water
- kwasten ( geen penselen)

Ik vond het fijne materialen om mee te werken. Het potlood was fijn om mee te schetsen. Het was erg licht waardoor ik een foutje nog wel weg kon gummen. De verf kon je goed mengen tot de juiste kleur. Van de kwasten had je verschillende grootte waardoor je ook goede vormen kon weergeven.

Beschouwing
We moesten 5 foto’s zoeken van herfstsferen in een park of bos. Ik ben op internet gaan kijken en kwam veel mooie foto’s tegen. Uiteindelijk heb ik er een paar uitgekozen die voor mij bepaalde mooie herinneringen naar boven haalden bij de herfst. We hebben gewerkt met verf. Daarmee kon ik heel duidelijk de brug naar voren laten komen en de diepte door het pad laten zien.

Werkwijze
Het is erg lang geleden dat ik met verf en kwasten heb gewerkt. Ik vond het erg lastig om duidelijk de blaadjes en de diepte in het pad te creëren. Ik heb geleerd dat je door te mengen erg veel kan bereiken.


Onderzoek

Voor het schetsen heb ik gebruik gemaakt van een potlood. Ik vond het fijn om hiermee te werken omdat ik toch nog dingen kon veranderen. Houtskool vond ik nog iets te spannend.



Ik ben begonnen met de brug. ik vond het moeilijk om de juiste kleuren te kiezen.

Hier ben ik de takken en de bomen gaan verven. dit leek me het makkelijkste om daarna de de blaadjes en het pad te maken.

Toen waren de blaadjes en het pad aan de beurt. Op deze foto had ik zoiets van, waar ben ik mee bezig? Ik had niet echt het idee dat dit ergens heen ging. Door af en toe even je kwast neer te leggen ga je er toch wat beter naar kijken. Daardoor had ik ineens een beter idee van hoe het moest gaan worden.
Dit is het eindresultaat! Ik ben wel trots dat ik dit heb gemaakt. Ik had niet gedacht dat ik hier het geduld voor zou hebben. 

Wat vind je geslaagd? leg uit.
Ik vind de brug erg mooi geworden. Met de brug vind ik dat er heel duidelijk diepte is te zien in dit schilderij.

Wat kon beter? waarom?
De blaadjes hadden van mij wel wat beter gemogen. Ik vind het nu vooral allerlei verschillende kleuren bij elkaar met wat takken en stronken. Misschien had ik wat meer blaadjes kunnen creëren.


Als laatste nog een selfie samen mijn geschilderde tekening! Zoals te zien vond ik het erg leuk om te doen!

maandag 26 september 2016

Herfst

Het is dan nu eindelijk herfst. Het is vanaf 21 september herfst ook al voelen we dat nog niet echt zo. Het is nog lekker warm.

Voor het vak beeldende vorming moesten wij 5 foto's kiezen van een herfstlandschap. Hieronder laat ik zien welke foto's ik heb gekozen:

1. Ik heb deze foto gekozen omdat ik het contrast zo ontzettend mooi vind. de kleuren weerspiegelen in het water en dat vind ik prachtig om te zien.


2. Deze foto vind ik mooi vanwege het verschil van licht en donker. Ik vind het heel mooi hoe de zonnestrale door de bomen komen en het pad verlichten.


3. Ik heb deze foto gekozen omdat ik het mooi vind hoe je hier de diepte ziet. Het water en het pad dat op het einde zo samen komen.


4. Wat ik van deze foto zo mooi vind is het water. Het tekent zo mooi af tegen de kleuren van de bomen. En ook mooi dat de bomen er omheen al die verschillende kleuren hebben


5. Uiteindelijk vind ik dit wel de mooiste foto. Heel mooi om te zien hoe het pad vanaf de brug doorloopt tot het einde. Ook de verschillende kleuren vind ik erg mooi. heel herfstachtig allemaal. Deze foto heb ik ook gekozen om mijn opdracht mee te maken.


Voor altijd jong!

In oktober is er weer de kinderboekenweek. Dit jaar is het thema: 'voor altijd jong'. De kinderboekenweek is dit jaar van 5 t/m 16 oktober. Voor het vak ICT moesten we een foto bewerken met het thema 'voor altijd jong'. In ons achterhoofd moesten we rekening houden met het werk van Jan van holleben. Om een idee te geven van zijn werk kun je op de volgende link klikken:  http://www.janvonholleben.com/project/dreams-flying

Het was een erg leuke opdracht om te doen. In het begin hadden we er wel een beetje moeite mee maar uiteindelijk ben ik erg trots op het resultaat!


woensdag 7 september 2016

Welkom op mijn pagina

Beste lezers,

Welkom op mijn pagina!

Dit is de allereerste keer dat ik een weblog maak dus ik ben heel benieuwd hoe ik dit ga vinden.
Het is de bedoeling dat ik een aantal opdrachten ga doen en die dan op mijn weblog ga plaatsen. Wie weet ga ik het wel heel leuk vinden en ga ik er zelfs nog meer energie in steken. We zullen zien!

Als eerste zal ik mij eens even voorstellen.

Ik ben Sharon en ik ben 25 jaar. Ik ben dit jaar begonnen bij de PABO omdat ik heel graag juffrouw wil worden. Dit wil ik al heel lang. Ik heb nu eindelijk de stap gezet om er ook daadwerkelijk voor te gaan.

Hiervoor heb de HAVO gedaan, daarna ben ik fysiotherapie gaan doen. Dit bleek toch niet zo mijn ding te zijn. Daarna heb ik een poging gedaan om de PABO te doen. Na een paar maanden bleek dit toch even te veel omdat ik een hoop dingen tegelijk wilde doen.

Ik ben gaan werken en dit jaar ben ik er achter gekomen dat ik echt heel graag het onderwijs in wil. Ik heb al mijn zorgen aan de kant gezet en besloten om er voor te gaan.

Ik heb er echt super veel zin in en ik kijk er naar uit om de eerste dingen op mijn weblog te gaan plaatsen!


Groetjes Sharon